16 آبان 1403
فقه بورس و اوراق بهادار 25
استاد: علی عندلیبی
1398.11.16
معرفی پادکست
|
دیدگاه کاربران
اشکال پنجم به ادله صحت بیع موقت: برای این اشکال سه تقریب ذکر شده است:
تقریب اوّل: احل الله البیع (عمومات و اطلاقات) اطلاقی ندارد که بخواهیم به اطلاق آن تمسک کنیم و از طریق اطلاق، صحت بیع موقت را اثبات کنیم.
سه بیان برای تقریب اوّل ذکر شده است:
جواب از تقریب اوّل به هر سه بیان: ما به تنهایی نمیخواهیم از اطلاق آیه شریفه استفاده کنیم بلکه روایاتی وجود دارد که در ظاهر آن روایات این است که به اطلاق این آیه شریفه تمسک کردهاند و به عبارت دیگر از این روایات برداشت میشود که امام معصوم علیه السلام از این آیه اطلاق فهمیده است.
تقریب دوم: آیه در مقام بیان میباشد و اطلاق دارد لکن نسبت به حصه معهوده اطلاق دارد لذا دیگر شامل افراد مشکوک غیر معهود نمیشود.
جواب به این تقریب و اشکال به جواب بیان شده است. در نهایت این تقریب از اشکال پنجم، مانع از اطلاق گیری از احلّ الله البیع نسبت به بیع موقت میشود
تقریب سوم: اطلاق احلّ الله البیع تنها شامل مصادیقی میشوند که در زمان صدور آن، مصداقیت داشته است پس مصداقیت زمان صدور کلام ملاک است لذا شامل مصادیق مستحدثه نمیشود
جواب: این مطلب شما در مورد کلام متکلمی است که تنها برای یک زمان خاصّی صحبت میکند، بخلاف شارع مقدس که برای زمان خاص حکم صادر نکرده است پس وقتی شارع مقدس میفرمایند: احلّ الله البیع کانّ تمام مردم دنیا از صدر اسلام تا روز قیامت دیده شدهاند.
نتیجه بررسی اشکال پنجم به هر سه تقریب: این اشکال وارد نمیباشد مگر به تقریب دوم که باید بیع موقت آن قدر قلیل الوجود و نادر باشد که انس ذهنی نسبت به آن شکل نگیرد و سبب انصراف اطلاقی ادله از آن بشود.فلذا اگر در زمانی بیع موقت نیز متداول بین مردم شد به گونهای که از واژهی بیع، بیع موقت را نیز میفهمند و دیگر انصراف شکل نگرفت، اطلاق ادله شامل آن بیع نیز خواهد شد.
بررسی صغروی اشکال چهارم به ادله صحت قرارداد اختیار معامله => آیا در قرارداد اختیار معامله، حق خرید را به صورت موقت به دیگری میفروشند یا اینکه حق خریدی که خودش موقت است و امد و اجل دارد را به صورت دائمی به دیگری میفروشند؟
در مصوبه تصریح نشده است که کدام فرض مراد است و هر دو فرض امکان دارد.
نتیجه بررسی اشکال چهارم به قرارداد اختیار معامله: در صورتی که اهل بورس، حق موقت را خرید و فروش میکنند، اشکال چهارم وارد نخواهد بود ولی اگر حق را موقتاً خرید و فروش میکنند، شبهه مفهومیه بیع موقت وجود دارد و تا این شبهه برطرف نشود، نمیشود حکم به صحت چنین بیعی کرد.
اشکال پنجم به ادله صحت قرارداد اختیار معامله
اگر قائل به صحت قرارداد اختیار معامله شدیم، بایستی قائل به تفصیل بشویم و بگوییم: