13 آبان 1403
قاعده عدالت 42
استاد: سید محمد صادق علم الهدی
1402.09.18
معرفی پادکست
|
دیدگاه کاربران
در آخرین جلسه از سلسله جلسات درس قاعده عدالت بحثی پیرامون قاعده عدالت و نقش آن در احکام شرعی صورت گرفت. استاد در ابتدای بحث به تفاوت میان عدالت و نفی ظلم اشاره کردند و بیان داشتند که بین این دو تفاوتی وجود ندارد؛ به این معنا که هر دو میتوانند به اثبات یا نفی حکم منجر شوند. ایشان تأکید کردند که قاعده عدالت همانطور که میتواند موجب اثبات حکم شود، میتواند در نفی حکم نیز کارآیی داشته باشد.
استاد علمالهدی به استناد آیه ۲۵ سوره حدید، اقامه قسط و عدالت در میان مردم را فلسفه شریعت عنوان کردند. ایشان توضیح دادند که همانطور که برپایی عدالت اجتماعی به وضع برخی احکام وابسته است، نفی برخی احکام نیز برای تحقق عدالت ضروری است. همچنین، ایشان به آیه ۱۸ سوره آل عمران اشاره کردند که ذات باریتعالی را "قائم به قسط" معرفی میکند و این مقام را در حوزه شریعت نیز به اثبات احکام مقتضی عدالت و نفی احکام مقتضی ظلم تعمیم دادند.
بحث اصلی درس حول محور تقدم قاعده عدالت بر احکام شرعی و رابطه این قاعده با احکام اولی، ثانوی، واقعی و ظاهری متمرکز بود. ایشان توضیح دادند که قاعده عدالت میتواند بر تمامی احکام شریعت حاکم باشد و این تقدم را به عنوان "حکومت حکمی ملاکی" تعریف کردند. این نوع حکومت، قاعده عدالت را به عنوان معیاری برای توسعه یا تضییق احکام شریعت معرفی میکند و باعث میشود که عدالت به عنوان علت برای احکام شریعت تلقی شود.
ایشان همچنین به نقش عدالت در تأثیرگذاری بر روش قانونگذاری در شریعت اشاره کردند و بیان داشتند که عدالت باید معیار شناخت و تفسیر احکام شریعت باشد.
در پایان، استاد علمالهدی به اهمیت قسط و عدالت اجتماعی اشاره کرده و بر این نکته تأکید کردند که شریعت برای برقراری عدالت در جامعه نازل شده است و احکام شریعت باید به وضوح با عدالت همخوانی داشته باشند تا احساس عدالت در جامعه برپا شود. ایشان همچنین به نقش حاکمان در تأمین عدالت و جلوگیری از ظلم و تبعیض در جوامع دینی پرداختند.
این درس یک بررسی جامع از قاعده عدالت در فقه و تأثیر آن بر احکام شرعی بود که در آن به مباحثی پرداخته شد که تاکنون در فقه مطرح نشده بود. استاد علمالهدی در پایان توصیه کردند که این مباحث با دقت و تعامل بیشتر مورد پژوهش قرار گیرد تا به غنای فقه افزوده شود.