22 اسفند 1403
فقه مسائل بورسی 27
استاد: هادی عباسی خراسانی
1399.08.17
معرفی پادکست
|
دیدگاه کاربران
استاد عباسی خراسانی در این جلسه به بررسی شرایط و ویژگیهای وکالت و معاملات در بورس پرداختند. در ابتدا، استاد به حدیثی از رسول الله اشاره میکنند که در آن تأکید شده است که حوائج خود را از خدا بخواهیم و از اسباب مادی برای رفع آنها استفاده کنیم. ایشان به این نکته میپردازد که خواستن حوائج از خداوند بدون تلاش و کوشش برای دستیابی به آنها نادرست است. وی همچنین به موضوعاتی چون کرونا اشاره کرده و اهمیت توجه به طبابت و دعا را در کنار یکدیگر ذکر فرمودند.
در ادامه، استاد به مباحث گذشته خود در زمینه بورس اشاره میکند و به بررسی آیاتی درباره معاملات و قراردادها میپردازد. او به تعریف وکالت بهعنوان یک عقد اشاره میکند که در آن شخصی، شخص دیگری را برای انجام کاری جانشین خود میکند. وکالت به لحاظ لغوی به معنای مطلق واگذاری است و در اصطلاح فقهی، واگذاری خاص است. هرکسی کارش را به دیگری واگذار کند. بنابراین رابطه معنای لغوی و اصطلاحی عام و خاص من وجه است.
استاد به شرایط وکالت اشاره میکند و بیان میدارد که وکالت در امور غیرمجاز صحیح نیست. ایشان همچنین به ضرورت بالغ و عاقل بودن وکیل و موکل و ممنوع نبودن موضوع وکالت اشاره میکنند. بهعلاوه، اقسام وکالت را توضیح داده و بین وکالت عام و خاص تفکیک میگذارند.
استاد در بخشهای بعدی به مبنای روایی وکالت اشاره کرده و روایت عروه بارقی را مطرح میکند که در آن رسول خدا وکالت خرید گوسفند را به عروه دادهاند. این روایت بهعنوان مبنای مشروعیت وکالت و قراردادهای بورس معرفی میشود. در نهایت، استاد تأکید میکند که روابط در بورس میتواند بهطور صحیح در چارچوب فقهی و بهعنوان وکالت قرار گیرد، و قراردادهای بورس در نهایت باید تحت عنوانهای فقهی قرار بگیرند.