- پس از بررسی دوازده نظریه از نظریات متقدمین و متأخرین عالم اسلام و غیر عالم اسلام در باب حقیقت حسن و قبح و با ملاحظه نقدها و مناقشاتی که در آنها داشتیم گفتیم شاید بشود نظریهای را ارائه کرد که آن نظریه متشکل از ارکانی است که چند تای آن را بحث کردیم.
- رکن پنجم نتیجهگیری و نظریه نهایی در حقیقت حسن و قبح عبارت است از اینکه العدل و الظلم ناظر به گزارههای پایه نیست بلکه گزارههای پایه عقل عملی به اضافه آن تزاحمات است و عدل و ظلم عنوانهای ثانوی است یعنی عنوان ناظر به بعد از اعمال تزاحمات است و این هم دلیل آن قصه است که هیچ استثنا برنمیدارد.
- رکن ششم نتیجهگیری و نظریه نهایی در حقیقت حسن و قبح عبارت است از اینکه حسن و قبح اختصاص به نوع اول ندارد که حسن و قبح وصف رفتاری میشود به غض نظر از هر چیز دیگری و این امری است که جزء مرتکزات است و مورد قبول است و این رکن ششم مقدماتی دارد.
- مقدمه اول این است که مصالح و مفاسد واقعی بر داوری بر حسن و قبح و شکلگیری عدل و ظلم هم در پایه این قضایا و هم در حالات تزاحمی مؤثر است و مقدمه دوم این است که این مصالح و مفاسد احاطه بر آن بهسادگی میسر نیست.
- نتیجهای که گرفتیم آن بود که به دلیل وجود تزاحمات و تعارضات و ناسازگاریهایی که میان این داوریهای عقل انسانی مبتنی بر آن مصالح و مفاسد و به دلیل تنوع و تعدد و پیچیدگی پدید میآید داوری نهایی کار سختی است.
در سی و دومین جلسه از مباحث درس خارج فقه روابط اجتماعی، استاد معظم آیت الله اعرافی به ادامه بیان ارکان نظریه نهایی در حقیقت حسن و قبح پرداختندکه لازم است جهت بهرهمندی از تفصیل مطالب مذکور صوت جلسه این درس را استماع فرمایید.