روح الله افضلی


22 فروردین 1400


۰ کامنت


( 12 )

منابع مطالعاتی انگلیسی در خصوص نظریه تفکیک قوا

در این مطلب به کتاب ها و مقالات مرتبط با موضوع نظریه تفکیک قوا در منابع انگلیسی پرداخته می شود.

مقاله «حاکمیت و تفکیک قوا در جان لاک»

Sovereignty and the Separation of Powers in John Locke

نویسنده: بردی گنسر

بردی گنسر استاد دانشکدۀ علوم انسانی و اجتماعی در دانشگاه ییلدیز واقع در شهر استانبول ترکیه است. او در زمینۀ تاریخ، فلسفۀ اسلامی و فلسفۀ سیاسی فعالیت می-کند. h-index این استاد 9 است و به مقاله اش 4 بار ارجاع داده شده است.

ژورنال The European Legacy به مطالعه در زمینۀ مبانی تاریخی، فلسفی، ایدئولوژیکی و فرهنگی اروپای مدرن و ارتباط آن با بقیه ی جهان میپردازد.

تقریر مقاله:

برخلاف اغلب تفاسیر صرفا مدرنی که نسبت به لاک صورت گرفته است، لاک در مفهومی¬سازی اندیشه¬اش در مورد حاکمیت، دارای ذهنیتی سنتی و الهیاتی است و تلاش می¬کند تا جهان جدید درحال شکل¬گیری را از طریق تطبیق با مفاهیم موجود باز_سنتی کند. او در این مسیر از نظریه¬های الهیاتی، سیاسی و اجتماعی کمک می-گیرد.

دریافت مقاله

 

مقاله «ظهور و افول تفکیک قوا»

THE RISE AND FALL OF THE SEPARATION OF POWERS

نویسنده: استیون جی. کالابرسی، مارک ای. برگاسن

استیون جی کالابرسی(Steven G. Calabresi) یکی از سه نویسندۀ این مقاله است. او دانش‎آموختۀ دانشکدۀ حقوق دانشگاه ییل و استاد حقوق دانشکدۀ حقوق پریتزکر دانشگاه نورث وسترن می‎باشد. هم‎چنین استاد مهمان دانشکده‎های حقوق دانشگاه‎های ییل و براون بوده است. او یکی از بنیان‎گذاران جامعۀ فدرالیست می‎باشد. مارک ای برگاسن(Mark E. Berghausen) دانش‎آموختۀ دانشکدۀ حقوق دانشگاه نورث وسترن است و در حال حاضر در حوزۀ وکالت فعالیت می‎کند. اسکایلار آلبترسون(Skylar Albertson) نیز به عنوان سومین نویسندۀ این مقاله دانش‎آموختۀ دانشکدۀ حقوق دانشگاه براون است و در حال حاضر به کار وکالت اشتغال دارد.

این مقاله در سال 2015 در نشریۀ حقوقی دانشگاه نورث وسترن(Northwestern University Law Review) منتشر شده است. این نشریه هر سال در 6 شماره منتشر می‎شود. اعتبار این نشریه از حیث H-index، 41 می‎باشد. هم‎چنین نشریه‎ای معتبر با اعتبار Q1 است.

تقریر مقاله:

در این مقاله دربارۀ نظام تفکیک قوای ایالات متحده صحبت می‎شود. ادعای اصلی مقاله این است که نظام تفکیک قوای آمریکا بیش‌‎تر به سمت صورتی دموکراتیک شده از رژیم مختلط میل می‎کند تا تفکیک قوای کارکردی محض. این ادعا هم با توجه به تاریخچۀ تفکیک قوای ایالات متحده و هم از حیث رویه‎ها بررسی می‎شود.

دریافت مقاله

 

فصل هفتم کتاب «مشروطه خواهی و تفکیک قوا»

Constitutionalism and the Separation of Powers

نویسنده: ام. جی. سی. وایل

نویسندۀ این کتاب، ام جی سی وایل ( M. J. C. VILE) اندیشمند و استاد علوم سیاسی است. او که دانش‎آموختۀ دانشگاه‎های وست مینستر و مدرسۀ اقتصاد لندن می‎باشد، بیش‎تر در حوزه‎های فدرالیسم، تفکیک قوا و نظریۀ مشروطیت به پژوهش پرداخته است. وایل در دانشگاه‎های متعددی مشغول به فعالیت بوده است که از جملۀ آن می‎توان به کالج نیوفیلد دانشگاه آکسفورد، دانشگاه ماساچوست و دانشگاه کنت اشاره کرد. 

این کتاب نخستین بار در سال 1967 منتشر شد و پس از آن نیز بارها تجدید چاپ شده است. ناشر این کتاب لیبرتی فاند(Liberty Fund)، انتشاراتی خصوصی آمریکایی است که در سال 1960 با هدف آموزش تاسیس شد. در مجموع بنا به گزارش گوگل اسکولار 1531 ارجاع به این کتاب صورت گرفته است (Cited by 1531).

تقریر اثر:

نظریۀ تفکیک قوا در ادامۀ حیات خود تأثیری قابل ملاحظه بر نهادهای سیاسی پس از انقلاب داشته است. در این فصل کتاب، نویسنده در پی نشان دادن این مسئله است که این مرحله از حیات نظریۀ تفکیک قوا، حاصل حرکت از دیدگاه منتسکیو به روسو، و تعدیل اندیشۀ سیاسی روسو با وارد کردن نهاد «مجلس نمایندگان» در آن است. فارغ از جزئیات تاریخی، مطالعۀ این دورۀ سرنوشت‌ساز در تاریخ فرانسه می‌تواند در فهم گروهی از کلیدی‌ترین مناقشات مطرح شده دربارۀ تفکیک قوا و تفاسیر شکل‌گرفته پیرامون این مناقشات راهگشا باشد.

دریافت مقاله

 

مقاله «اشتباهات مونتسکیو و معنای حقیقی تفکیک قوا»

Montesquieu’s Mistakes and the True Meaning of Separation

نویسنده: لارنس کلاوس

لورنس کلوس استاد حقوق دانشگاه سن دیه‌گو، تحصیلات خود در مقطع دکترا خود را در در دانشگاه آکسفورد گذراند. عمده موضوعات آموزشی او عبارتند از حقوق اساسی تطبیق، حقوق اساسی، قراردادها و حقوق حیوانات. از آثار مهم او می‌توان به این موارد اشاره کرد: «آیا جمهوری [در شرایطی ممکن است که] دادگاه‌ها بتوانند آن را حفظ کنند؟»، «اقتدار و معنا»، «شمارش و خاموشی فدرالیسم [مربوط به حقوق] اساسی»، «قوه مجریه تقسیم‌شده»، «تحول حقوق و درک بشری» و «ایده خالی اقتدار»

مجله مطالعات حقوقی آکسفورد نشریه‌ای حقوقی است که انتشارات دانشگاه آکسفورد به نمایندگی از دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد منتشر می‌کند. این نشریه در رتبه سوم نشریات حقوقی غیرتخصصی است. 

مجله مطالعات حقوقی آکسفورد به نمایندگی از دانشکده حقوق در دانشگاه آکسفورد منتشر می شود. موضوعات نشریه جهت درک همه موارد مربوط به قانون است.  همچنین نشریه بر رویکردی نظری و موضوعات میان‌رشته‌ای حقوق تأکید دارد و از مشارکت‌های برجسته علمی در تحقیقات مربوط به نظریه‌ها حقوقی و نظریه‌های انتقادی در زمینه حقوق داخلی و بین المللی، حقوق تطبیقی، تاریخ حقوقی و فلسفه حقوقی استقبال می کند. H Index مقاله که معیاری برای سنجش تعداد دفعات ارجاع به نشریات و سنجش اعتبار آن‌هاست برای این نشریه ۲۵ است.

تقریر مقاله:

منتسکیو در کتاب روح‌القوانین نتیجه می‌گیرد که یک قانون اساسی [معطوف به] آزادی با محول کردن سه فعالیت حکومتی اساساً متفاوت به سه فاعل به بهترین وجه محقق می‌شود، چنان که در بریتانیا نیز محقق شده‌است. او در اشتباه بود. نتیجه‌گیری اشتباه او متکی بر دو خطا بود. نخست این که منتسکیو گمان می‌کرد کاربست اصلی اختیارات می‌تواند به نحو بادوامی تنها در جایی که این قدرت‌ها نوعاً متفاوت اند تقسیم شود. دوم این که منتسکیو در تشخیص ماهیت قانون‌گذارانۀ قوۀ مجریه و قضاییه در مرحلۀ تفصیل قانون موجود ناکام ماند. این مقاله به تحلیل پیامدهای اشتباهات منتسکیو برای ادعاهای مدرن، چه در بریتانیا و چه در ایالات متحده، می‌پردازد که به موجب آن‌ها آزادی و حکومت قانون به‌وسیلۀ تفکیک قوا در بافت‌های معینی تقویت می‌شوند. به طور خاص این مقاله ادعای اخیر حکومت بریتانیا را مبنی بر این که ارزش‌های نهفته در نظریۀ تفکیک قوا مقتضی حذف صلاحیت استیناف نهایی از مجلس لردها است، زیر سوال می‌برد. این مقاله همچنین تأثیر منتسکیو را بر تلاش بنیانگذاران آمریکایی برای تفکیک قدرت در امتداد خطوط ذات‌گرایانه، و برخی از عواقب پایین-تر از سطح بهینۀ این تلاش، از جمله بحث مشکل نمایندگی و ایجاد یک قانون‌گذار قضایی کنترل نشده را پیگیری می‌کند.

دریافت مقاله

 

مقاله «تفکیک قوای درونی: نظارت داخلی بر خطرناک‌ترین قوه از درون»

Internal Separation of Powers: Checking Today's Most Dangerous Branch from Within

نویسنده: نیل کاتیال

نیل کاتیال استاد کرسی پاول سندرز حقوق امنیت ملی مرکز حقوقی دانشگاه جورجتون که معاونت دادستان کل آمریکا بوده،عموما در حیطه حقوق اساسی، حقوق جزایی و مالکیت فکری قرار پژوهش کرده و به عنوان معاون دادستان کل سابقه پرکار و درخشانی دارد به طوری که در سال 2017 بررسی بیشترین پرونده دادگاه‌ عالی در تاریخ آمریکا را به عنوان معاون دادستان به نام خود ثبت کرد. او البته در پست‌های گوناگون دیگری همچون مشاور امنیت ملی وزارت دادگستری نیز خدمت کرده‌است و از طرف مجلات معتبری مثل لگال تایمز، حقوق ملی و ... به عنوان وکیل ممتاز معرفی شده‌است. 

این مقاله در مجله حقوقی دانشگاه ییل در سال 2005 به چاپ رسیده‌است.  این مجله با سابقه حدودا 100 ساله خود یکی از هشت مجله حقوقی و گسترده ترین آن‌ها است که توسط دانشگاه ییل چاپ می‌شود.  این مجله یک مجله دانشجویی است که توسط تیمی مرکب از اساتید و فارغ التحصیلان دانشگاه اداره می‌شود و بسیاری از افرادی که در آن قلم زده‌اند، جزء افراد رده بالای حقوقی کشور آمریکا هستند. این مجله از جمله مجلاتی است که مورد توجه مجامع حقوقی کشور آمریکا قرار دارد.

تقریر مقاله:

امروزه با گسترش قدرت و صلاحیت‌های بدون نظارت و کنترل قوه مجریه، در نظام سه قوه‌ای تفکیک قوا و عدم کارکرد آن، ضرورت دارد که این کار با تفکیک دو ساحت سیاست و بروکراسی در درون قوه مجریه صورت گیرد. امروزه نظارت قوه مقننه و قوه قضائیه بر قوه مجریه به دلائلی ساختاری-تاریخی دچار سستی شده‌است و وابسته بودن مطلق نظام بروکراسی به تصمیم رئیس‌جمهور و به مقامات سیاسی باعث شده‌است که رئیس‌جمهور بتواند به راحتی در حوزه‌های اجرایی مخصوصا حوزه‌ امور امنیتی و سیاست‌خارجه که عموماً محرمانه هم هستند دارای صلاحیت و قدرتی بدون نظارت و کنترل باشد و نظام بروکراسی را خرج رسیدن به منافع کوتاه مدت سیاسی خود کند. برای حل این مشکل لازم است از بروکراسی سیاست‌زدایی شود و امور آن به صورت تخصصی و کارشناسی انجام شود که به این ترتیب رئیس‌جمهور به صورت کنترل شده‌ای قوه مجریه را اداره کند. این مقصود با ابزارهای آشنایی همچون: تعارض صلاحیت سازمان‌ها، حمایت‌های شغلی، الزام به مشورت قبل از اقدام و الزام به گزارش می‌تواند محقق شود. بنابراین طرح این مقاله این است که با ایجاد یک نوع نظام رقابتی و شفافیت اطلاعات، قوه مجریه را طوری طراحی کند که نظارت درونی در آن بوجود آید و صلاحیت‌های گسترده رئیس‌جمهور با نظارت اعمال شود.

دریافت مقاله

 

مقاله درآمدی بر تفکیک قوا

نویسنده: نیکولاس باربر

نویسنده این مقاله نیکولاس باربر  از سال ۱۹۹۸در دانشکده حقوق دانشگاه آکسفورد به تحصیل پرداخت و پس از دو سال عضو کالج ترینیتی شد. مدرک کارشناسی ارشد و کارشناسی خود را از آکسفورد گرفت و در سال ۲۰۱۳ به عنوان مدرس دانشگاه در درس حقوق اساسی منصوب شد. چهار سال پس از آن استاد نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق  اساسی شد. بابر وکیل دادگستری است اما در این حوزه فعالیتی نمی‌کند.  او در زمینه نظریه [مربوط به حقوق] و حقوق اساسی در بسیاری از کشورها سخنرانی‌های زیادی داشته است و مقالات زیادی را در این زمینه‌ها منتشر کرده‌است. از آثار او می‌توان به «اصول مشروطه‌گرایی» و «دولت مشروطه» نام برد.

این مقاله در سال ۲۰۰۱ در شصتمین شماره نشریه حقوق کمبریج انتشار یافته‌است. این نشریه، نشریه‌ای دانشگاهی و اصلی ترین نشریه علمی دانشکده حقوق دانشگاه کمبریج است که به عنوان نشریه‌ای دانشجویی توسط انجمن حقوق دانشگاه کمبریج تاسیس شد. نشریه حقوق کمبریج مقالاتی را در  همه جنبه‌های حقوق منتشر می کند. اما تاکید ویژه آن  بر تحولات معاصر است. یکی از خصیصه‌های مهم نشریه، بخش «پرونده و نظرات» است که در آن اعضای دانشکده حقوق کمبریج و سایر فعالان برجسته حقوقی، تصمیمات قضایی اخیر، قوانین جدید و طرح‌های اصلاحی را تجزیه و تحلیل می‌کنند. همچنین هر شماره بخش گسترده‌ای برای بررسی کتاب دارد.  این نشریه به عنوان طولانی‌ترین نشریه حقوق دانشگاهی انگلستان،  هفتمین نشریه تأثیرگذار در انگلستان شناخته‌می‌شود.

تقریر مقاله:

ادعای اصلی نویسنده این است که هسته مرکزی نظریه تفکیک قوا، برخلاف نظری بسیاری از متفکران، کارآمدی دولت است نه حفظ آزادی شهروندان از مداخلۀ قدرت خودکامه و کارآمدی نیز در تلاقی مناسب شکل و کارکرد به‌دست ‌می‌آید.

دریافت مقاله

 

برچسب ها :

تفکیک قوا

فلسفه تفکیک قوا

فقه معاصر و اسناد بین المللی

کتب موضوع شناسی تخصصی


اخبار مشابه
نتیجه ای یافت نشد

نظرات

۰ دیدگاه

دفتر فقه معاصر در پیام‌رسان‌ها:

تمام حقوق مادی و معنوی برای سایت دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه محفوظ است@2024