یکی از روایان حدیثی که در رابطه با وثاقت او میان فقهاء متقدم و حتی فقهاء معاصر اختلاف وجود دارد، «محمد بن سنان» می باشد. از آنجا که او در سلسله سند قریب به 1000 حدیث از احادیث کتب اربعه وجود دارد، و این روایات در حل مسائل معاصر نیز کاربرد دارند، بررسی وثاقت او حائر اهمیت می باشد.
محمد بن سنان زاهری متوفی سال 220 ه.ق و به تصریح عده ای از علماء، از اصحاب امام کاظم، امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام بوده است. (منبع)
درباره وثاقت او میان علماء اختلاف جدی وجود دارد، این اختلاف مربوط به زمان حاضر نبوده، بلکه در میان متقدمین از اصحاب نیز این اختلاف وجود داشته است، به عنوان نمونه نجاشی، شیخ طوسی و ابن غضائری او را تضعیف کرده و غیر قابل اعتماد دانسته اند، اما شیخ مفید و سید ابن طاووس و بعد از آنها علامه مجلسی و عده ای دیگر، او را ثقه و قابل اعتماد دانسته اند. حتی از برخی عبارات شیخ طوسی نیز توثیق او قابل استفاده است، علامه حلی نیز او را توثیق نموده است. البته در برخی عبارات شیخ مفید نیز این تعارض در ثقه یا ضعیف دانستن، ابن سنان دیده می شود. (منبع)
در رابطه با وجه ضعف او سخنانی و احتمالاتی بیان شده است، و قائلین به توثیق او نیز این احتمالات را مردود و ناشی از اجتهادات دانسته اند. (برای مطالعه بیشتر و احاطه اجمالی بر جوانب مسأله به این لینک مراجعه نمایید.)
وثاقت محمد بن سنان در نظر فقهاء معاصر:
از میان فقهاء معاصر، آیت الله شبیری زنجانی در مطلبی ضمن بررسی مطالب موجود در رابطه با وجوه تضعیف و توثیق این راوی، ایشان را ثقه دانسته و بلکه او را از ثقات جلیل القدر بر شمرده است. (منبع)
در این میان آیت الله شب زنده دار، وثاقت «محمد بن سنان» را نپذیرفته اند، ایشان بیان داشته اند که در رابطه با محمد بن سنان، هم توثیق و هم تضعیف وجود دارد، از این رو میان این توثیقات و تضعیفات، تعارض بر قرار شده و هر دو ساقط می شوند. بنابراین وثاقت ایشان قابل اثبات نخواهد بود. همچنین استاد شب زنده دار بیان داشته اند که این ادعا که تضعیف هایی که در رابطه محمد بن سنان مطرح شده است، به جهت عدم شناخت جایگاه اهل بیت علیهم السلام توسط تضعیف کنندگان و اتهام غلو به محمد بن سنان بوده است، را نپذیرفته اند؛ چرا که به نظر استاد در میان تضعیف کنندگان کسانی وجود داشته دارد که به جایگاه اهل بیت علیهم السلام معرفت دارند، از این رو این ادعا باعث از بین بردن حجیت تضعیف این افراد نخواهد بود، و تعارض بین توثیقات و تضعیفات در رابطه با محمد بن سنان، باقی و ثابت خواهد بود. (برگرفته از درس خارج امر به معروف و نهی از منکر استاد شب زنده دار، سال تحصیلی 1396-1397)
در میان فقهاء معاصر، استاد جواد مروی نیز در روایاتی که در اسناد آنها محمد بن سنان وجود داشته باشد، تأمل داشته و ظاهرا وثاقت او را نپذیرفته اند. (منبع)
در رابطه با وثاقت محمد بن سنان کتابی تألیف شده، که از اینجا می توانید آن را مطالعه نمایید.