تقریرات و متون آموزشی

|

( 12 )
فقه بورس
فقه مسائل بورسی 36

معرفی کتاب

|

دیدگاه کاربران

در ابتدای این جلسه حدیثی اخلاقی از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) بیان شد که به سه عمل مورد قبول خداوند اشاره می‌کند: صدای قلم دانشمندان، صدای پای مجاهدان و صدای مغازل (چرخ نخ ریسی) زنان پاک‌دامن. این سه صدا حجاب‌ها را از بین می‌برد و به پیشگاه الهی می‌رسد. استاد به اهمیت نوشتن و علم‌آموزی تأکید کردند و به یادآوری خاطراتی از علمای بزرگ و ارزش کار تولیدی و تلاش‌های مجاهدان پرداختند.

سپس به بحث بورس و قراردادهای کارگزاری پرداخته شد. استاد توضیح دادند که قرارداد بین معامله‌گر و کارگزار از نوع قراردادهای جایز است، اما مفاد آن الزام‌آور است و به آیه «أوفوا بالعقود» استناد کردند. قراردادهای کارگزاری و وکالت در بورس به این معناست که معامله‌گر به کارگزار اجازه می‌دهد تا به نمایندگی از او اقدام کند. کارگزار وکیل معاملاتی موکل است و تا زمانی که وکالت برطرف نشده، حق انجام معاملات را دارد.

استاد در ادامه بحث، به شرایطی که ممکن است موجب فسخ وکالت شود، اشاره کردند و خاطرنشان کردند که اگر تاریخ وکالت مشخص نباشد، تا زمانی که عزل صورت نگرفته باشد، اعتبار دارد. بحث درباره حقوق و وظایف کارگزار و معامله‌گر ادامه پیدا کرد و استاد تأکید کردند که کارگزار باید به خواسته‌های موکل احترام بگذارد، مگر اینکه اعتراضی صورت نگرفته باشد.

در نهایت، استاد به نظرات فقها درباره مشروعیت معاملات در بورس اشاره کردند و با استناد به سیره عقلائیه، مشروعیت بورس را تأیید کردند. این سیره، به ویژه در معاملات جدید و لحظه‌ای، نشان می‌دهد که کارگزاران در واقع مانند مالک در معاملات عمل می‌کنند. استاد به بررسی نظریات آیت‌الله خوئی در این زمینه پرداختند و بر این نکته تأکید کردند که کارگزار به عنوان طرف حقیقی معامله، مسئولیت‌هایی دارد که باید به آن‌ها توجه کرد.

دفتر فقه معاصر در پیام‌رسان‌ها:

تمام حقوق مادی و معنوی برای سایت دفتر فقه معاصر حوزه‌های علمیه محفوظ است@2025