تقریرات و متون آموزشی

|

( 12 )
فقه بورس
فقه مسائل بورسی 29

معرفی کتاب

|

دیدگاه کاربران

در این جلسه، استاد عباسی خراسانی به بررسی مشروعیت وکالت در بورس و ادله چهارگانه آن پرداختند. ایشان با استناد به احادیث و آیات قرآن، مشروعیت وکالت را در بورس و معاملات مالی تبیین کردند. 

ابتدا استاد به حدیثی از امام صادق (علیه‌السلام) اشاره کردند که بیانگر فضیلت و شأنیت حضرت معصومه (سلام‌الله‌علیها) است و با تأکید بر اهمیت شهر قم به عنوان حرم اهل بیت (علیهم‌السلام)، به زیارت حضرت معصومه و ثواب آن اشاره کردند. سپس به جمع‌آوری و تقویت ادله مشروعیت وکالت در بورس پرداختند.

در ادامه، استاد به روایت عروه بارقی و دیگر روایات اشاره کردند که در آن‌ها به مفهوم وکالت در معاملات و عقود اشاره شده است. ایشان روایت‌هایی را نقل کردند که نشان‌دهنده این است که امامان معصوم (علیهم‌السلام) به وکالت در تجارت و خرید و فروش تأکید داشتند و این امر را به عنوان نهادینه‌ای از احکام اسلامی پذیرفته‌اند.

استاد سپس به چند روایت دیگر پرداخته و آنها را به عنوان ادله مشروعیت خرید و فروش بورس مطرح کردند. برای مثال، ایشان به روایت صفوان جمال اشاره کردند که در آن امام صادق (علیه‌السلام) به مفضل وکالت داده بودند تا شتری برای ایشان خریداری کند. از این روایت دو نکته کلیدی استنتاج شد: اول، تأسیس وکالت در تجارت و دوم، مشروعیت توکیل در توکیل.

همچنین روایت دیگری درباره خرید شتر سیاه به عنوان دلیلی دیگر بر تأیید مشروعیت وکالت ذکر شد. استاد با استناد به این روایت‌ها و نقل‌های دیگر، به اعتبار قراردادهای بورس از دیدگاه فقاهت تأکید کردند.

استاد همچنین به ادله قرآنی پرداخته و به آیه‌ای از سوره توبه اشاره کردند که جواز وکالت را استنباط می‌کند و نظر علامه حلی در این باره را نقل کردند. آیه دیگری از سوره کهف نیز بیانگر مشروعیت وکالت بود که به وکالت افراد در خرید و فروش اشاره می‌کرد.

در ادامه، استاد به بحث وکالت در نکاح و نمونه‌هایی از آن در عصر حاضر پرداختند و حتی به وکالت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) در عقد میمونه اشاره کردند که به تأسیس مشروعیت وکالت در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی و اقتصادی اشاره داشت.

استاد در نهایت به ادله عقلی برای مشروعیت وکالت اشاره کردند و بیان کردند که انسان به طور ذاتی نیازمند است و نمی‌تواند به تنهایی نیازهای خود را برطرف کند، بنابراین باید به دیگران وکالت دهد. این استدلال عقلانی بر این امر دلالت دارد که وکالت یک امر طبیعی و ضروری است. 

به طور کلی، استاد عباسی خراسانی با تکیه بر احادیث و آیات قرآنی، دلایل عقلی و اجتماعی، مشروعیت وکالت در بورس را به عنوان یک امر قانونی و شرعی اثبات کردند.

دفتر فقه معاصر در پیام‌رسان‌ها:

تمام حقوق مادی و معنوی برای سایت دفتر فقه معاصر حوزه‌های علمیه محفوظ است@2025