تقریرات و متون آموزشی
|
معرفی کتاب
|
دیدگاه کاربران
پس از اثبات اصل مشروعیت بورس در جلسات گذشته و بیان کردن شش دلیل در این رابطه، برای بررسی فقهی حکم معاملاتی که در بورس انجام می شوند، استاد ابتدا به بررسی و تعیین مراد از چند مفهوم و اصطلاح در بازار بورس پرداخته اند.
تعریف بازار مشتقه: بازاری که در آن قرارداد آتی و اختیار معامله داد و ستد میشود.
قرارداد آتی: سه مطلب باید بررسی شود:
قرارداد آتی قرار دادی است که فروشنده تعهد میکند در سررسید تعیین شده تعداد معینی از دارایی پایه را به قیمتی که در زمان انعقاد قرارداد تعیین میشود، بفروشد و در مقابل خریدار متعهد میشود آن تعداد معین از دارایی پایه را در همان تاریخ سررسید معین خریداری نماید
قرارداد آتی بر دو نوع است:
بررسی مشروعیت قسم اوّل از نوع اوّل قراردادهای آتی
ابتدا باید ذکر کنیم که در این رابطه مقاله ای به رشته تحریر در آمده و در نشریه علمی_پژوهشی پژوههای فقهی تا اجتهاد با چاپ رسیده است، از این لینک می توانید به این مقاله رجوع نمایید.
این بخش از تعریف "کسی که در موقعیت فروش است تعهد میکند یا کسی که در موقعیت خرید است تعهد میکند" دارای 4 احتمال است که باید هر کدام بررسی شود:
1.معاهده:
دلیل اوّل بر صحّت قرارداد آتی به معنای معاهده: با تمسک به عمومات (اوفوا بالعقود) قرارداد آتی به معنای معاهده مشروع میشود. حتی اگر روایت (قوله اوفوا بالعقود قال بالعهود) در ذیل آیه شریفه را بپذیریم.
سه اشکال برای استدلال به آیه اوفوا بالعقود ذکر شده است که هر سه جواب داده میشوند بنابراین استدلال به این آیه شریفه صحیح است.
2. تعهد ابتدایی
3. شرط ضمن عقد
4. تعهد معوضه