- از آنجایی که یکی از دوگانههای مهم اجتماعی و روابط بین انسان ها ظلم و عدل است آیا عدل و ظلم در بحث فقه روابط اجتماعی جایگاهی دارد؟ آیا از لحاظ فقهی ظلم میتواند دارای احکام الزامی واضحی باشد؟
- با توجه به اینکه بحث ظلم و عدل دارای ابعاد و جهات مختلف دارد و در علوم و دانشهای مختلف تجربی، قراردادی و اعتباری مقوله ظلم و عدل محل بحث و توجه است آیا در علم فلسفه نیز مورد بحث و توجه قرار گرفته است؟ به تبع علم فلسفه، در علم کلام به مقوله عدل و ظلم چگونه پرداخته شده است؟
- آیا عدل و ظلم در همه مذاهب به عنوان اصول دین شمرده شده است؟
- از آنجایی که اوضحیت عدل و ظلم در علم اخلاق و به تبع آن فلسفه اخلاق روشن است آیا میتوان از آن به عنوان فضیلت و رذیلت یاد نمود؟
- آیا با توجه با اینکه عدل و ظلم از ملکات هستند و فقه به رفتارها میپردازد بحث عدل و ظلم در فقه جایگاهی دارد؟
- آیا عدل و ظلم منحصراً در مقابل یکدیگرند و در صورت نبود ظلم منحصراً عدالت متصور است؟ آیا به تعاون بر اثم تعاون بر ظلم گفته میشود؟
- آیا در فقه میتوان حکم به حرمت ظلم و وجوب عدل داد؟
- جایگاه عدل و ظلم در علوم اسلامی متن محور (غیر از علوم مسئلهمحور مثل فلسفه و کلام اخلاق و فقه) مثل تفسیر و حدیث چگونه است؟
- آیا در علم اصول که یک بحث منهجی و متدولوژیک است با توجه به اینکه احکام عقل عملی حسن و قبح منحصر در ظلم و عدل نمیشود میتوان یکی از مهمترین مصادیق قانون ملازمه، العدل حسنٌ و الظلم قبیحً باشد؟
در اولین جلسه از مباحث درس خارج فقه روابط اجتماعی که توسط استاد معظم آیت الله اعرافی تدریس میشود در صدد پاسخ به مسائل فوقالذکر هستند.
برای روشن شدن پاسخ مسائل فوق الذکر لازم است فایل صوتی جلسه اول درس استاد معظم استماع فرمایید.