سردبیر


29 بهمن 1400


۰ کامنت


( 12 )

متن کامل دیدار با آیت الله العظمی مکارم شیرازی

آیت الله العظمی مکارم: از پیشرفت دفتر فقه معاصر و آثار آن خوشحال هستم و باید چکیده آثار علمی آن سریعتر در اختیار قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ـ حفظه الله ـ در دیدار مدیر محترم حوزه‌های علمیه و مدیر دفتر فقه معاصر با تقدیر از کارهای انجام شده و در حال انجام حوزه در موضوع فقه معاصر توجه به عمق موضوعات و حضور علمی دفتر فقه معاصر لازم دانستند.


در ابتدای این دیدار حضرت آیت الله اعرافی مدیریت محترم حوزه های علمیه با تقدیر از حمایت‌های بی‌دریغ حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ از مدیریت حوزه و برنامه‌های در دست اقدام ایشان، ضمن تقدیم آثار علمی منتشر شده توسط دفتر فقه معاصر به معرفی اقدامات این دفتر پرداختند. ایشان فرمودند: "من هیچ کار مهمی را آغاز نمی‌کنم مگر آن‌که برنامه پنج‌ساله آن دقیق معلوم باشد. دفتر فقه معاصر هم جز مجموعه‌هایی است که با برنامه پنج‌ساله مشخص فعالیت‌های خود را ادامه می‌دهد. یکی از آن اقدامات دروس خارج فقه معاصر می‌باشد. تأکید ما بر این است که این کار در قلب حوزه باشد و بر منهج اصیل حوزوی و به‌دور از هر نوع روشنفکری و مبتنی بر دروس آزاد حوزوی حرکت کند. در موضوع‌شناسی هم تأکید این مجموعه بر این است که با استفاده از اساتید حوزوی و دانشگاهی آخرین نظریات در موضوعات‌ مربوطه را شناسایی و با کمک اساتید و شاگردان ایشان به تحلیل فقهی آن می‌پردازند که حاصل آن امسال ۹ جلد کتب اجتهادی فقه معاصر است و در سال آینده نیز به همین تعداد کتب جدید منتشر خواهد شد."


مدیر محترم حوزه‌های علمیه در ادامه با اشاره به کتاب الفائق و شرح آن، که بر اساس یک کار گروهی و با همکاری اساتید شناخته شده دروس خارج تألیف گشته است؛ تأکید نمودند که "این کتاب به ‌عنوان مکمل کفایه یک موج علمی در حوزه ایجاد کرد و کتب دیگری هم در آینده نزدیک به عنوان مکمل مکاسب در موضوعاتی هم‌چون شخص حقوقی به نظام آموزشی حوزه افزوده خواهد شد."


ایشان یکی از کارهای دیگر دفتر فقه معاصر در سال‌های آینده را شناسایی و چاپ کتبی دانستند که در یکصدسال اخیر در نجف و قم در موضوعات معاصر به تألیف درآمده است.


 آیت الله اعرافی در ادامه به تشریح فعالیت دبیرخانه حمایت از پژوهش‌های مورد نیاز جامعه و نظام ـ که در معاونت پژوهش حوزه شکل گرفته ـ پرداختند؛ ایشان با بیان این نکته که با نهادهای مختلف حاکمیتی تماس گرفته‌ایم و مسائل و نیازهای اصلی ایشان را جمع‌آوری نموده و بیش از ۲۰ کمیته علمی با اشراف معاون محترم پژوهش حجت الاسلام و المسلمین مقیمی حاجی تشکیل دادیم، ایشان اضافه نمودند که امروز هر طلبه عادی و هر استاد یا مرکز علمی حوزوی که پژوهشی راهبردی و کاربردی مطابق محورهای اعلام شده برای حل مسائل نظام و جامعه اسلامی داشته باشد از مرحله تحقیق تا چاپ اثر مورد حمایت قرار خواهد گرفت و در چند ماهی که از آغاز این طرح می‌گذرد، بیش از 100 پروژه آغاز شده‌ که تا سال آینده خروجی‌های آن منتشر خواهد شد.


در ادامه این دیدار نیز حجت الاسلام و المسلمین اثناعشری مدیر دفتر فقه معاصر حوزه‌های علمیه با ارائه گزارشی از فعالیت‌های انجام شده توسط آن دفتر به برگزاری دروس تمهیدی فقه معاصر اشاره کردند و اظهار داشتند: "با اینکه این دروس در نیمسال دوم آغاز شدند ولی ۷۲ استاد و بیش از ۱۰۰۰ طلبه در این دروس شرکت کرده‌اند که پیش بینی می‌شود این عدد در سال آینده به دو برابر افزایش یابد. هم‌اکنون نیز با حضور بیش از ۲۰۰ نفر از اساتید، حدود ۴۸۰۰ نفر از طلاب در دروس خارج فقه معاصر و ۲۵۰۰ نفر در دروس الفائق مشغول به تحصیل می‌باشند. این ارقام نشان می‌دهد حدود ۴۵ درصد از طلاب پایه‌های مربوطه به نحوی به بررسی مسائل معاصر پرداخته‌اند، این امر نشان از اقدامی بزرگ در حوزه‌های علمیه دارد و به لطف خدای متعال این اقدامات ادامه‌دار خواهد بود. زیبایی این کار آن است که معمولاً طلاب و اساتید در سطوح عالی و درس خارج در کنار تدریس و تحصیل در کتب و ابواب سنتی حوزه این دروس جدید را هم پیگیری می‌نمایند و لذا هم سنت‌ها و قواعد رایج اجتهادی را می‌آموزند و هم در مسائل جدید مسیر اجتهاد را خواهند پیمود."


 مدیر دفتر فقه معاصر اضافه نمودند که بیشترین استقبال در میان کتب تمهیدی فقه معاصر در این دوره از دو کتاب «ربا و بانکداری اسلامی» و «بررسی طرق فرار از ربا» آیت الله العظمی مکارم، «حاکمیت در اسلام» مرحوم آیت الله خلخالی (ره)، «اقتصادنا» شهید صدر (ره)، «فقه الولایة و الحکومة» آیت الله العظمی مظاهری و «فقه رمزارزها» آیت الله سید محمد رضا مدرسی بوده است.

در این دیدار صمیمی که در منزل حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ برگزار گردید؛ معظم له با بیان اینکه اقبال فراوان به فقه و اصول در حوزه‌های علمیه سر منشا صحیحی دارد و به‌آن جهت است که این علوم پایه احکام شرعی می‌باشند؛ فرمودند: "کارهای مهمی در حوزه شروع شده است. به‌خصوص کارهایی که در زمینه فقه و اصول انجام شده، که اهمیت دارند و گام در جای مهمی گذاشته‌اید."

معظم له در ادامه با تأکید بر اولویت دادن به مسائل اهم جامعه و نظام، افزودند: "موضوع‌شناسی مسائل جدید باید با دقت انجام شود که در زمان ما کار آسانی نیست. ایشان به ذکر نمونه‌هایی از این مسائل پرداخته و فرمودند موضوع پول و سرچشمه پیدایش و تولید آن امروزه و با توجه به پیچیده شدن این مسائل در نظام جدید اقتصاد دنیا باید با دقت مورد بررسی واقع گردند. همچنین موضوع رمزارزها که آیا پول هستند یا کالا یا بحث شرکت‌ها در انواع مختلف آن‌ها و نوع سرمایه‌گذاری روی آن‌ها باید موضوع‌شناسی دقیق شود. همچنین پایه‌های اصولی احکام این موضوعات نیز باید روشن شود. مسأله دین و قرض و کراهت قرض گرفتن که در کلام مرحوم امام (ره) نیز آمده است یکی از این مسائل است که مردم به این موضوعات مبتلا هستند و ما نمی‌توانیم نسبت به این مسائل بی‌تفاوت یا کم‌تفاوت باشیم و باید این‌ها را به طور جدی دنبال کنیم."


مدیر دفتر فقه معاصر در تأیید و تأکید بر فرمایش‌های معظم له در گزارشی بیان نمودند که برای موضوع‌شناسی تیم‌سازی مفصل حوزوی دانشگاهی از گرایش‌های علمی مختلف انجام شده است و به تحقیقات میان‌رشته‌ای و جنبه‌های مختلف موضوعی هم‌چون پول توجه جدی می‌گردد. همچنین نظرات گروه‌های تفنینی نیز مورد توجه واقع گشته و زمان طولانی صرف موضوع‌شناسی می‌شود که بعضاً بیش از یکسال به‌طول می انجامد.


حضرت آیت الله العظمی مکارم ـ حفظه الله ـ پس از این گزارش فرمودند که «ما خوشحال هستیم که تا اینجا آمده‌اید و ادامه این مسیر را هم خوشحال خواهیم بود». معظم له در پایان به ایشان تأکید نمودند که علاوه بر آثار تفصیلی تحقیقات که تقدیم شده است، چکیده و نتایج کار علمی اساتید در موضوع رمزارزها و تمامی آثار تولیدی نیز برای معظم له ارسال شود تا در وقت محدود این نتایج مطالعه گردد.

برچسب ها :

دفتر فقه معاصر در نزد مخاطبان

نظرات فقها


اخبار مشابه
نتیجه ای یافت نشد

نظرات

۰ دیدگاه

دفتر فقه معاصر در پیام‌رسان‌ها:

تمام حقوق مادی و معنوی برای سایت دفتر فقه معاصر حوزه های علمیه محفوظ است@2023